VGSO Congres afgelopen edities

VGSO Congres 2022

VUB presents: Innovation in the medical field, what to expect?

De achtste editie van VGSO’s Congres beloofde een interessante focus op innovatie in de geneeskunde. De medische wereld is voortdurend in verandering, waarbij vernieuwende technieken en systemen steeds sneller geïntroduceerd worden. Het tot stand komen van innovatie werd gebracht door prof. dr. Marc Noppen en prof. dr. Piet Hoebeke besprak gender en identiteit in de klinische praktijk. Voor een stevig debat, overtuigde prof. dr. Marc Peeters de studenten hoe cruciaal samenwerking is in vooruitgang. De aanwezigen ervaarden het allemaal in 2022 @VUB Health Campus te Jette.

VGSO Congres 2021

UHasselt presents: Knelpuntspecialismen

Wat zijn de zogenaamde ‘knelpuntspecialismen’? Hoe komt het dat er hier een tekort is? Wat houden deze specialismen in? Hoe ziet het leven van één van deze specialisten er uit? Is één van deze specialisaties iets voor mij?

We kwamen dit allemaal te weten in 2021 tijdens deze interessante dag gevuld met lezingen, interactieve workshops en een debat met o.a. prof. dr. Brigitte Velkeniers, voorzitster van de Federale Planningscommissie, prof. dr. Sylvie Rottey, topdokter en diensthoofd medische oncologie UZ Gent en ex-minister Jo Vandeurzen @UHasselt, campus Diepenbeek.

VGSO Congres 2020

KU Leuven presents: Betaalbaarheid in de zorg

Gezien de COVID-pandemie werd ons congres in 2020 virusvrij tot bij de studenten gebracht via een livestream. Het centrale thema was ditmaal “Affordability in healthcare”.

Binnen dit thema hadden wij een rijk scala aan sprekers voorzien met onder meer Topdokters, een viroloog en een directeur-generaal van het RIZIV. Zij lieten elk vanuit hun positie hun licht schijnen op hoe wij de gezondheidszorg de komende jaren betaalbaar kunnen houden.

VGSO Congres 2019

UAntwerpen presents: Preventieve geneeskunde

Waarom is kankerscreening zo belangrijk? Moeten vaccinaties verplicht worden voor de gehele bevolking? Welk beleid wordt er gevoerd rond preventie in Vlaanderen?

Dit alles kwamen wij te weten op deze interessante zaterdag in 2019, gevuld met lezingen, workshops en een debat met dr. Luc Colemont, oprichter VZW Stop Darmkanker, prof. dr. Pierre Van Damme en vele andere interessante sprekers @Campus Drie Eiken te Wilrijk.

VGSO Jubileumreceptie

Viering van het 10-jarig bestaan van VGSO

In 2008 werd het Vlaams Geneeskundig StudentenOverleg (VGSO) opgericht om het overleg tussen de studenten geneeskunde over de 5 Vlaamse faculteiten geneeskunde te bevorderen. Actuele thema’s rond de opleiding geneeskunde op Vlaams en Federaal niveau werden al 10 jaar lang opgevolgd en de stem van de Vlaamse studenten geneeskunde werd gehoord!

Om die verjaardag te vieren organiseerden we op zaterdag 21 april 2018 een gratis receptie met interessante sprekers zoals prof. dr. Dirk Michielsen en dr. Johan Clukers voor elke student geneeskunde @Via Via te Brussel.

VGSO Congres 2018

UGent presents: Work & life balance

Tijdens deze editie werd er dieper ingegaan op de verhouding tussen werk en privé als arts. Onderwerpen als ‘burn-out’, ‘time management’, ‘ontspanning’ en andere kwamen aan bod aan de hand van interactieve workshops. Er vond ook een debat plaats over burn-out en hoge werkdruk bij studenten, assistenten en artsen waaraan onder andere dr. Michel Bafort, voorzitter van Arts in Nood, dr. Luc De Clercq, voorzitter van het Artsensyndicaat en dr. Roel Van Giel, voorzitter van Domus Medica aan deelnamen @UZ Gent.

VGSO Congres 2017

VUB presents: Leading to the future

Ons derde congres, voor het eerst toegankelijk voor alle geneeskundestudenten, ‘Leading To The Future’, vond plaats in Brussel op 14 oktober 2017. Op deze dag werd er vanuit onder andere het standpunt van patiënten en eerstelijnsartsen gekeken naar de toekomst van onze gezondheidszorg. Uiteraard werd ook het economisch perspectief belicht. Het uiterst interessante programma bevatte sprekers als prof. dr. In ‘t Veld, prof. dr. Marc Noppen en Caroline Pauwels, rector aan de VUB. Er was bovendien een avondfeest met eten voorzien @VUB Health Campus te Jette.